Conferentie 'Leiderschap in Transitie'

Wacht niet op elkaar, weet elkaar te vinden. Toon moed – ook tegen alle stromen in. 

Die boodschap klonk gisteren, op 11 juni, luid en duidelijk tijdens het DSGC-event bij European Space Agency (ESA) in Noordwijk, waar meer dan 60 Nederlandse CEO’s en leiders van bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid kritische gedachten wisselden over leiderschap in tijden van transitie. “Niet elk afzonderlijk bedrijf of iedere leider heeft de oplossing voor alle uitdagingen, we hebben elkaar nodig om het systeem te kunnen veranderen waarmee we pas écht recht doen aan klimaat, natuur en mens”, aldus de CEO’s.

De 'waarom', 'wat' en 'wie' zijn duidelijk, de focus ligt nu op het 'hoe'. Dat leidde tot de volgende inzichten:

  • Natuur als leidraad: Nature doesn’t need us, we need nature”. Integreer de impact op klimaat, natuur en mens in alle bedrijfsactiviteiten: sustainability by design;
  • Verbindend en authentiek leiderschap: Durf kwetsbaarheid te tonen en handel naar gevoel. Persoonlijke transitie voor leiders is essentieel om angsten te overwinnen en een nieuwe koers te varen. Dit vergt lef: Het is niet de criticus die telt. De eer komt toe aan de man/vrouw die in de arena gaat staan en probeert iets te bereiken.
  • Balanceer tussen korte- en langetermijndoelen: Houd duurzaamheid als prioriteit, zelfs onder korte termijndruk. Het gaat niet om een kleine groep die perfecte duurzame keuzes maakt, maar een grote groep ‘imperfecte environmentalisten’ die anders durft te handelen.
  • Samenwerking is cruciaal: Wijs niet naar elkaar. Verbinding tussen overheid en bedrijfsleven is nodig. Zoek naar een ‘coalition of the willing’ binnen de sector. Uiteindelijk hebben we hetzelfde doel: ‘Leadership is the second follower”.
  • Het narratief van een duurzame toekomst: Toon de mogelijkheden die de huidige transities bieden in plaats van de beperkingen. Benadruk dat zowel leiders als bedrijven vaak veel meer kunnen bereiken dan ze zich realiseren.

Zie hier de aftermovie

De DSGC, die sinds haar oprichting in 2012 via kennisdeling en samenwerking de ontwikkeling van duurzame bedrijfsmodellen wil versnellen, heeft de Nederlandse leiders al vaker bijeen gebracht. Dit jaar biedt de unieke locatie ESTEC, het technische hart van het European Space Agency (ESA), een inspirerende omgeving waar ruimtevaarttechnologie en innovaties de transities mede vormgeven. Op het programma stond dan ook een rondleiding langs innovatielabs en zijn aan ESTEC verbonden startups aanwezig.

Vijandig heelal

Twee key note sprekers daagden de deelnemers uit om buiten de gebaande paden te denken.

Arts en astronaut bij ESA André Kuipers: 
“Vanuit de ruimte zag ik hoe prachtig onze planeet is, maar zodra ik erlangs keek, dat zwarte heelal in, besefte ik ook hoe nietig de aarde is, een klein blauw bolletje in een vijandig heelal: koud, leeg en met veel straling. We kunnen nergens anders heen en dus moeten we beseffen dat we  echt heel zuinig op onze planeet moeten zijn.”

Professor transitiekunde Jan Rotmans:
“In tijden van chaos moeten bedrijven wendbaar en veerkrachtig worden.”