Drie circulaire aanbevelingen voor medische apparatuur

In 2024 organiseerde de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC) deep dives, waaraan  experts uit de publieke en private sector deelnamen. Zij onderzochten hoe je de ontwikkeling naar een circulaire economie kunt versnellen door optimaal gebruik te maken van producten over hun hele levenscyclus. Deze sessies, gericht op het Nationale Plan Circulaire Economie (NPCE), hebben drie aanbevelingen opgeleverd die waardevol zijn voor organisaties die kapitaalintensieve apparatuur gebruiken. 

Aanleiding voor de deep dives in 2024, was de expertsessie in 2023 over het ontwikkelen van Key Performance Indicators (KPI’s) voor de vier pijlers van het NPCE: grondstofreductie, vervanging van grondstoffen, levensduurverlenging en hoogwaardige verwerking. Vooral voor de derde pijler – levensduurverlenging – bleek het lastig om KPI's te formuleren. Daarom koos de DSGC samen met de experts in 2024 voor een focus op deze derde pijler.

De kapitaalintensieve apparaten in de zorg werden als casestudie gebruikt. Deskundigen van onder meer het Haga-ziekenhuis, NLC Health Ventures, Philips en de ministeries Economische Zaken en Klimaat, Infrastructuur en Waterstaat en Volksgezondheid, Welzijn en Sport onderzochten hoe de zorg kan verduurzamen door het beter en langer gebruik van medische apparatuur. Daarbij kwamen diverse knelpunten naar voren, zoals een gebrek aan heldere duurzaamheidsdoelstellingen, inefficiënte inkoopprocessen en een governance die duurzaamheid niet optimaal ondersteunt.

Op basis van deze knelpunten leverde de casestudie de volgende drie aanbevelingen op: 
1. Breid de scope van het NPCE uit met een end-to-end levenscyclusbeheerbenadering. Dit omvat niet alleen levensduurverlenging van het medische apparaat, maar richt zich op de volledige levenscyclus van alle assets, met nadruk op optimaal gebruik en efficiënt beheer gedurende alle fasen.  

2. Stel meetbare doelen op voor levensduurverlenging binnen het NPCE die alle aspecten van levensduurcyclusbeheer dekken. Dit helpt om niet alleen recycling, maar ook andere duurzame oplossingen te stimuleren, zoals beter hergebruik en efficiënter materiaalgebruik.   

3. Gebruik een integraal model voor het inrichten van levenscyclusbeheer van kapitaalintensieve apparatuur. Zo'n model biedt gebruikers van kapitaalintensieve apparatuur (ook buiten de zorgsector) de mogelijkheid om stapsgewijs verbeterpunten in kaart te brengen en hun capaciteiten te ontwikkelen op vijf cruciale domeinen: governance, financiering, operaties en technologie, inkoop, en mensen en vaardigheden.  

De aanbevelingen kunnen de derde pijler van het NPCE versterken en organisaties en bedrijven  handvatten bieden om levenscyclusbeheer en circulariteit effectief vorm te geven.  
 
De DSGC zal de opgedane inzichten en aanbevelingen delen met relevante programma's, zoals het NPCE en de Green Deal Duurzame Zorg 3.0. 

Meer informatie over de deep dives en aanbevelingen vind je hier